NORSKE VILLE TYTTEBÆR
" TYTTEBÆR KAN VÆRE EN HELSEBOMBE!"
"Stoffer i de røde bærene kan blant annet dempe økningen i blodsukker, redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer og bekjempe celleskader. I tillegg kan de forebygge urinveisinfeksjon like godt som tranebær"
(Forskning.no 17.09.2024)
3 om tyttebær
- Forekomst. Det anslås at det vokser mer enn 100 millioner tonn tyttebær i norske skoger årlig. De trives best der det er lyst - for eksempel i hogsfelt. Arten er hardfør, men tåler kulde bedre enn varme (wikipedia).
- Egenskaper. Tyttebær inneholder mye antioksidanter, blant annet polyfenoler. Disse har egenskaper som blant annet fungerer som forsvarsmekanismer mot skadedyr og skadelige mikroorganismer (forskning.no). I tillegg har bærene et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen, samt benzosyre som gir bæret god holdbarhet (frukt.no).
- Medisinsk bruk. I følge Urtekildens planteleksikon kan tyttebær benyttes ved følgende helseplager/sykdommer: Urinveisinfeksjoner, febersykdommer, forkjølelse, sår hals, hoste, astma, slim på lungene, lungehinnebetennelse (pleuritt), trøske, nyrestein, revmatisme, gikt, diaré, blødning etter fødsel, diabetes, og som forebyggende middel mot skjørbuk (rolv.no/urtemedisin).
(Vi anbefaler å oppsøke lege dersom du føler deg syk!)
Hva kan du bruke tyttebær til?
Det er opplagt at de fleste av oss lager syltetøy av tyttebær. Plukker du selv, tar du kanskje opp en porsjon og rører med sukker når det er kjøttkaker til middag. Vi koker våre syltetøy fordi det gir en helt annen holdbarhet. Vi setter 1,5 års holdbarhet på glassene vi selger, men har stående glass fra opp til 15 år tilbake, som fortsatt har vært like gode når de testes.
Men tyttebær passer til så mye mer... Tyttebæret i seg selv har så gode kvaliteter, at det fortjener å bli benyttet i flere anledninger. Mulighetene er mange! Er du ikke av den kreative typen, anbefaler vi å google oppskrifter som for eksempel;
Vi benytter ofte tyttebær til desssert... Tyttebæret har en sentral rolle når vi serverer grupper i vår egen restaurant på låven på gården. Ikke sjelden serverer vi vår egenkomponerte "tilslørte villmarksjenter" en dessert bestående av krydret tyttebærsyltetøy, krydret blåbærsyltetøy, pisket seterrømme og sprøstekt havrekjeks, dandert lagvis som tradisjonelle "bondepiker". Vi benytter i tillegg ofte krydret tyttebærsyltetøy i kremkaker, julekaker og i bakst, for eksempel i kanelsnurrer. Tyttebær får en mindre besk og mer fruktig smak når den stekes, og kan friske opp tunge retter med sin syrlighet.
Krydret tyttbær er et syltetøy med kun 27 % tilsatt sukker. Kryddersammensetningen med blant annet kanel, får frem søtsmaken slik at det ikke er behov for mer sukker. Krydret tyttebær gjør seg godt til tradisjonelle kjøttretter og har for mange blitt en favoritt til julematen. Vi benytter syltetøyet mye til desserter, i kaker og bakst, så vel som på skiva sammen med brunost.
Produkter vi lager med Norske ville tyttebær
OPPSKRIFTER MED TYTTEBÆR
TYTTEBÆR PÅ ANDRE SPRÅK
Svensk: Lingon
Dansk: Tyttebær
Engelsk: Lingonberries, cowberries,
red whortleberry
Tysk: Preiselbeere
Spansk: Arándanos rojos
IItaliensk: Mirtilli rossi
Latin: Vaccinium vitis-idaea
TYTTEBÆRSESONG
I Norge strekker sesongen for tyttebær seg fra august til oktober
(avhengig av hvor i landet du befinner deg).
TYTTEBÆRETS INNHOLD
Tyttebær inneholder hele 83 % vann. 100 % av bæret er spiselig.
NÆRINGSINNHOLD PR 100 G TYTTEBÆR:
Energi 183 kJ/44 kcal, fett o,6 g, hvorav mettede fettsyrer 0 g, karbohydrater 7 g, hvorav sukkerarter 7 g, kostfiber 4 g, protein 0,7 g, salt 0 g.
HVORFOR NORSKE VILLE BÆR?
RØYLAND GÅRD
"Hei. Vi er Pernille og Gunnar på Røyland Gård. Vi er levende opptatt av å utnytte ressursene som finnes i naturen rundt oss, og skape gode smaker. Vi ønsker å lage så bærekraftige og rene produkter som mulig, og vi ønsker å være med å bygge en solid, stolt, norsk matkultur."
"- Norske ville bær er ikke kun en tilgjengelig ressurs, det er råvarer i verdensklasse. Ikke bare når det kommer til renhet og næringsinnhold, men kanskje aller viktigst - på smak. Vi benytter kun norsk frukt og bær i våre produkter, og er ekstra stolte av produktene med norske ville bær."
Pernille og Gunnar
LES MER OM: