NORSKE VILLE BLÅBÆR
" DU GJØR LURT I Å VELGE NORSKE VILLE BLÅBÆR"
"Sammenligner man skogsblåbær med hageblåbær finner man en stor forskjell i antall antioksidanter. Skogsbæret har antioksidanter i hele bæret, mens hageblåbær først og fremst har i skallet. Norske ville blåbær er dermed mye sunnere enn de dyrkede variantene."
(nrk.no 17.09.2024)
8 fordeler med blåbær
- Kreftbekjempende egenskaper - antioksidantene i blåbær har vært knyttet til en redusert risiko for å utvikle flere typer kreft
- Styrker bein og tenner - mineralene i bæret er med på å beskytte beintetthet og dine tenners helse
- Godt for hjertet - Blåbærets betydelige mengder kalium og magnesium bidrar til redusere risiko for hjertesykdom
- Forebygger diabetes -- Fiber og antioksidanter i bæret kan bidra til å senke blodsukkernivået
- Forbedrer hukommelsen -- Regelmessig inntak kan minimere oksidativt stress og redusere cellulare skader som generere kognitive problemer
- Bekjemper urinveisinfeksjon -- Bærets alkaliske pH-nivå kan forebygge og behandle urinveisinfeksjon
- God øyehelse -- Blåbær inneholder karotenoider og E-vitamin som forbedrer synet og forhindrer utvikling av øyeproblemer
- Forhindrer tidlig aldring -- Til slutt, når du spiser blåbær med jevne mellomrom, har de interessante fordeler for å forhindre for tidlig aldring både innvendig og utvendig. Først og fremst reduserer deres antioksidanter risikoen for kroniske sykdommer som kommer fra overdreven betennelse. I mellomtiden reduserer de også den cellulære skaden som øker forverringen av huden.
(veientilhelse.no 25.09.2024)
Må norske ville blåbær kokes?
"Det har vært registrert flere utbrudd med Norovirus og Hepatitt A i de nordiske landene forårsaket av importerte fryste bær. Det tilrådes dermed å varmebehandle disse. DETTE GJELDER IKKE NORSKE FRYSTE BÆR. Norske ville blåbær kan dermed trygt spises uten varmebehandling." (mattilsynet.no).
Hva skal jeg bruke blåbærene til?
Blåbær rett fra tua er aller best... Men på grunn av sin korte holdbarhet som ferske, er det best å oppbevare bærene som blir med hjem i fryseren. Ønsker du å utnytte alle de gode egeneskapene, få tak i hvert et vitamin og bruke bæret for sin helseeffekt, er det beste å bearbeide de minst mulig før de nytes. Ha bærene rett på grøten, lag de til en nydelig smoothie eller mos de rett på pannekaka. Har du et spann i fryseren har du også alltid en dessert rett rundt hjørnet, og mulighetene er mange. Et raskt googlesøk og du vil finne oppskrifter som disse:
Frosne bær med hjemmelaget vaniljesaus
Crumblepai
Krydret blåbær er et syltetøy med kun 27 % tilsatt sukker. Kryddersammensetningen med blant annet kanel, får frem søtsmaken slik at det ikke er behov for mer sukker. Krydret blåbær er spesielt godt egnet til ost og spekemat. Vi benytter syltetøyet mye til desserter, i kaker og bakst, så vel som på skiva sammen med brunost.
Produkter vi lager med Norske ville blåbær
BLÅBÆR PÅ ANDRE SPRÅK
Svensk: Blåbär
Dansk: Blåbær
Engelsk: Billberries, wild blueberries
(blueberries brukes om amerikanske blåbær)
Tysk: Blaubeere, heidelbeere
Spansk: Arándanos negros
IItaliensk: Mirtillo
Latin: Vaccinium myrtillus
BLÅBÆRSESONG
I Norge er sesongen for blåbær hovedsaklig i juli og august
(avhengig av hvor i landet du befinner deg).
BLÅBÆRETS INNHOLD
Blåbær inneholder hele 83 % vann. 100 % av bæret er spiselig.
NÆRINGSINNHOLD PR 100 G BLÅBÆR:
Energi 215 kJ/51 kcal, fett o,9 g, hvorav mettede fettsyrer 0 g, karbohydrater 7,5 g, hvorav sukkerarter 7,5 g, kostfiber 5 g, protein 1 g, salt 0 g.
OPPSKRIFTER MED BLÅBÆR
HVORFOR NORSKE VILLE BÆR?
RØYLAND GÅRD
"Hei. Vi er Pernille og Gunnar på Røyland Gård. Vi er levende opptatt av å utnytte ressursene som finnes i naturen rundt oss, og skape gode smaker. Vi ønsker å lage så bærekraftige og rene produkter som mulig, og vi ønsker å være med å bygge en solid, stolt, norsk matkultur."
"- Norske ville bær er ikke kun en tilgjengelig ressurs, det er råvarer i verdensklasse. Ikke bare når det kommer til renhet og næringsinnhold, men kanskje aller viktigst - på smak. Vi benytter kun norsk frukt og bær i våre produkter, og er ekstra stolte av produktene med norske ville bær."
Pernille og Gunnar
LES MER OM: