NORSKE SOLBÆR

fra Valdres

" SOLBÆR ER ET AV BÆRENE MED HØYEST KONSENTRASJON AV NÆRINGSSTOFFER."

"Innholdet av antioksydanter, vitamin C og fettsyrer forbedrer helsefordelene. I tillegg er bæret allsidig innen gastronomien, siden den har forskjellige former for bruk, for eksempel til syltetøy, iskrem, juice etc"

(veientilhelse.no 07.10.2024) 

8 fordeler med solbær

  • Solbær er bra for nyrene - Tilstedeværelsen av antioksidanter og antiinflammatoriske midler i solbær kan forhindre kronisk nyresykdom. I henhold til en publikasjon i European Journal of Clinical Nutrition kan ekstrakt fra denne frukten hjelpe til med å hemme dannelsen av nyrestein. Det beskytter utskillelsessystemet mot infeksjoner og betennelser.
  • De bidrar til å redusere og forhindre betennelse - Inntak av anti-inflammatorisk mat som solbær bidrar til å forhindre inflammatoriske sykdommer. Noen av disse er leversykdom, nyresykdom, hjertesykdom og nevrodegenerative sykdommer (som Alzheimers og demens).
  • Solbær bidrar til å styrke immunforsvaret ditt - Vitamin C og antocyaniner kan styrke immunforsvaret.
  • De hjelper fordøyelsen din -- Solbærekstrakt kan ha en krampeløsende effekt på mage-tarmkanalen. Det er mulig at disse egenskapene har å gjøre med flavonoidinnholdet. Dette kan til og med være en grunn til å erklære det som en matvare for å hjelpe fordøyelsen.
  • Solbær fremmer øyehelse -- Forskning publisert i Journal of Ocular Pharmacology and Therapeutics fant ut at regelmessig inntak av solbær kan bidra til å forhindre synstap eller symptomer assosiert med glaukom.
  • De hjelper til med å kontrollere type 2 diabetes -- Forskningen konkluderte med at de forskjellige antocyaninene i solbær, som cyanidin, delfinidin og peonidin, kan forbedre insulinfølsomheten hos personer med type 2 diabetes.
  • De fremmer god hjertehelse -- Inntak av solbær er også bra for hjertehelsen. Forskning på effekten av antocyaniner på blodkolesterolkontroll viste at dietter rike på dette pigmentet senker det totale kolesterolnivået og “dårlig” eller LDL-kolesterol. Samtidig var det assosiert med en økning i “sunt” eller HDL-kolesterol.
  • Solbær fremmer hudhelsen -- En gruppe hudhelsespesialister fant ut at et polysakkarid fra solbær har anti-inflammatoriske effekter. Dette gjør det mulig å kontrollere produksjonen av pro-inflammatoriske forbindelser i immunsystemet.
    (veientilhelse.no 07.10.2024) 

Hva skal jeg bruke solbærene til?

Solbær har et lavt innhold av kalorier og er i tillegg rike på helsegunstig næringsinnhold slik som vitamin C... Mange benytter dermed solbær i sitt kosthold for å oppnå god helse eller i en slankediett. Ønsker du å utnytte alle de gode egeneskapene, få tak i hvert et vitamin og bruke bæret for sin helseeffekt, er det beste å bearbeide de minst mulig før de nytes. Ha bærene rett på grøten, lag de til en nydelig smoothie eller mos de rett på pannekaka. Har du et spann i fryseren har du også alltid en dessert rett rundt hjørnet, og mulighetene er mange. Et raskt googlesøk og du vil finne oppskrifter som disse:

Solbæris

Solbærpai med vaniljekrem

Solbærmoussekake

Solbærkake

Solbærsaus

Solbær.png__PID:19ae3487-8315-4308-8cf9-20cb92ad1087

Solbærsyltetøy fra Røyland Gård har kun 29% tilsatt sukker. De nydelige bærene fra Valdres er så søte, slik at det ikke er behov for mer sukker. Solbærsyltetøy  egner seg spesielt godt til ost og spekemat. Vi benytter syltetøyet mye til desserter, i kaker, bakst og på havregrøt, så vel som på skiva sammen med brunost. 

Produkter vi lager med Norske solbær

Gavepakke 3 pk perfekt til ost
Gavepakke 3 pk perfekt til ost

Gavepakke 3 pk perfekt til ost

159,00 kr
Solbærsyltetøy 125 g
Solbærsyltetøy 125 g
Solbærsyltetøy 125 g
Solbærsyltetøy 125 g
Solbærsyltetøy 125 g
Solbærsyltetøy 125 g
Solbærsyltetøy 125 g
Solbærsyltetøy 125 g

Solbærsyltetøy 125 g

75,00 kr

SOLBÆR PÅ ANDRE SPRÅK

Svensk: Svart vinbär
Dansk: Solbær
Engelsk: Black currant
Tysk: Schwarze Johannisbeeren
Spansk: Grosella negro
IItaliensk: Ribes nere
Latin: Ribes nigrum

SOLBÆRSESONG

I Norge er sesongen for solbær hovedsaklig i august og september
(avhengig av hvor i landet du befinner deg).

SOLBÆRETS INNHOLD

Solbær inneholder 78 % vann. 100 % av bæret er spiselig.

NÆRINGSINNHOLD PR 100 G SOLBÆR:
Energi 230 kJ/55 kcal, fett 1 g, hvorav mettede fettsyrer 0,1 g, karbohydrater 7,6 g, hvorav sukkerarter 7,6 g, kostfiber 5,2 g, protein 1,3 g, salt 0 g.

OPPSKRIFTER MED SOLBÆR

HVORFOR NORSKE BÆR?

RØYLAND GÅRD

"Hei. Vi er Pernille og Gunnar på Røyland Gård. Vi er levende opptatt av å utnytte ressursene som finnes i naturen rundt oss, og skape gode smaker. Vi ønsker å lage så bærekraftige og rene produkter som mulig, og vi ønsker å være med å bygge en solid, stolt, norsk matkultur." 

"- Norske bær er ikke kun en tilgjengelig ressurs, det er råvarer i verdensklasse. Ikke bare når det kommer til renhet og næringsinnhold, men kanskje aller viktigst - på smak. Vi benytter kun norsk frukt og bær i våre produkter, og er ekstra stolte av produktene med norske ville bær." 

Pernille og Gunnar

LES MER OM:

NORSKE VILLE TYTTEBÆR.png__PID:93522160-62f6-4736-b59b-ad50abe76feb
NORSKE VILLE BLÅBÆR.png__PID:dc479352-2160-42f6-8736-359bad50abe7