OST OG KJEKS

OST OG KJEKS OG KANSKJE LITT GODT TILBEHØR
Ost og kjeks har blitt et begrep for helgekosen. Det er når de gode ostene kommer på bordet, akkompagnert med noe sprøtt den kan hvile på, og med noe deilig søtt på toppen. Tidligere var det druer og andre fruktbiter som fikk pryde ostene, men nå ønskes et tilbehør som ikke stjeler den gode ostesmaken, men som heller gjør helhetsbildet totalt. Tilbehøret skal fremme de gode smakene i osten, det skal føles som om biten er et lite måltid i seg selv, men at det ikke er mulig å stoppe, selv om du har fylt tallerkenen med bit etter bit. Vi har forsøkt å lage dette tilbehøret, av de beste norske råvarene. Hvem visste at norske ville bær skulle være så godt med den gode norske osten? Og god norsk ost har vi blitt virkelig bortskjemt med. Vi digger mange oster, og syns vårt tilbehør passer til veldig mange. Vi har testet ut ostene til Himmelspannet, og fant noen skikkelig gode kombinasjoner.

Her er vår lille guide:
KRYDRET BLÅBÆR: Perfekt til brie men også god til muggoster. Vår favoritt- Blåbær og Solglad

KRYDRET TYTTEBÆR: Nydelig på philadelphia/snøfrisk. Vår favoritt - Tyttebær og Skogshorn

RIPS MED VANILJE: Herlig sammen med rødkittost og muggoster. Vår favoritt - Rips og Raudberg

EPLE MED GRANSKUDD: Uimotståelig med muggoster, passer med all ost! Vår favoritt - Eple og Solglad

KREKLING OG TYTTEBÆR: Testvinner i vårt eget testpanel. Blir aldri feil med ost! Vår favoritt - Krekling og Geitberget

Denne smakstesten omfattet kun ostene fra Himmelspannet, som vi er veldig glad i. Men vi må også nevne noen flere av våre favorittoster, som ofte kommer på ostefatet når vi byr inn til ost og kjeks.  Rosalita fra Tjamsland, Nidelven blå fra Gangstad, Holtefjell fra Eiker, Fjelldronning fra Avdem, Råblå fra Grindal og så elsker vi Nyr 🙂

 

Vi bruker gjerne hjemmelagde tynne knekkebrød når ost står på menyen. Her er Pernilles egen oppskrift:

2 dl siktet speltmel

1 dl grovmalt rug

2 dl sesamfrø

2 dl solsikkekjerner

2 dl kruskakli

1 dl havrekli

1 dl havregryn

2 ts salt

1 l vann

Bland alt det tørre. Tilsett vann og rør godt. La blandingen svelle i minimum 30 minutter. Røren skal være flytende. Spe med mer vann dersom den har blitt grøtaktig. Ha litt olje på 4 stekebrett, og legg på bakeark. Fordel røra på de fire stekebrettene. Trykk den jevnt ut med en stekespade. Stekes på 185* varmluft i ca 50 min. Etter 10 min steking tas brettene ut og kuttes i passende biter med et pizzahjul. I min ovn må brettene snus og bytte plass jevnlig, for at stekingen skal bli jevn. Jeg knekker av knekkebrød etterhvert som de blir ferdig, og lar alle stå inne til de er helt sprø.